Każda kobieta marzy o lśniących, gęstych i długich włosach, jednak nie każda może takie mieć. Nie od dziś wiemy, że na piękny wygląd włosów wpływa sposób odżywiania, styl życia oraz nasze geny. Jednak w jaki sposób możemy pomóc naszym pasmom w regeneracji oraz jakie suplementy na włosy możemy brać, żeby były one zdrowsze. Często zadajemy sobie pytanie jakie są dobre witaminy na włosy i jakie zabiegi możemy stosować, żeby pomóc naszym cebulkom.
Jakiej witaminy brakuje, gdy wypadają włosy?
Prawda jest taka, że „jesteśmy tym co jemy”. Tylko zdrowa dieta i odpowiednie nawodnienie gwarantują nam ograniczenie problemu z włosami. Pasma pełne blasku, lśniące na słońcu może nam zapewnić odpowiednia ilość dobrych składników odżywczych. Jakie witaminy na włosy przyjmować, aby podobały nam się w 100%? Oczywiście stosowanie odżywek, masek i wcierek jest bardzo ważne jednak to nie wystarcza jeżeli na lata chcemy się cieszyć zjawiskowymi włosami. Składniki mineralne dostarczane z zewnątrz nigdy nie zastąpią tych, które nasz organizm może wchłonąć od środka. W takim razie możemy stwierdzić, że witaminy na wypadanie włosów to:
- Witamina A – jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i wpływa na metabolizm cebulek włosowych. Sprawia, że nasze kosmki stają się gęste i lśniące. Niedobór tej witaminy sprawia, że spowalnia się cały proces wzrostu włosów, stają się one suche i łamliwe. Jeżeli zależy nam na zahamowaniu procesu wypadania włosów to warto stosować produkty bogate w witaminę A, pamiętając o tym, że musi ona być przyjmowana razem z tłuszczami np. nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ tylko w taki sposób jej całkowite wchłanianie będzie lepsze. Witamina A w znaczący sposób wspiera także porost włosów, dlatego przy regularnym jej przyjmowaniu szybko zobaczymy różnicę w długości naszych pasm. Źródłem witaminy A są: wołowina, drób (pierś kurczaka i indyka), dorsz, mintaj, morszczuk, chudy twaróg, jogurt naturalny, kefir, cielęcina, kurczak, kaczka, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, karp, jogurty owocowe, mleko krowie i kozie, serki twarogowe homogenizowane, ser twarogowy półtłusty i tłusty, makaron dwujajeczny i czterojajeczny, sery topione, sery dojrzewające, jaja, masło, tuńczyk, węgorz, wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa.
- Witamina E – wygląd włosów w znaczący sposób poprawia witamina E. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego warto ją przyjmować zawsze w obecności zdrowych tłuszczy np. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni ona włosy i mieszki włosowe przed działaniem wolnych rodników, reguluje także produkcję sebum oraz w znaczący sposób poprawia krążenie krwi w skórze głowy, co wpływa na lepsze dotlenienie i odżywienie cebulek. Witamina E pobudza porost włosów, więc razem z witaminą A tworzą cudowny koktajl dla osób borykających się z wolno rosnącymi pasmami. Witaminę E znajdziemy w: oliwie z oliwek, migdałach , oleju słonecznikowym, orzechach laskowych, kiełkach oraz zarodkach nasion zbóż, pomidorach, brokułach, brukselce, szpinaku, brzoskwiniach i w czarnej porzeczce. Produkty pochodzenia zwierzęcego, które mają wysoką zawartością witaminy E to głównie łosoś, mintaj, śledź, jaja, mleko i produkty mleczne, kaszę, ciemne pieczywo i makarony pełnoziarniste. Najlepiej sięgać po produkty nieprzetworzone, w formie świeżych warzyw i owoców.
- Witamina H – jest to inaczej biotyna. Witaminy na wzmocnienie włosów głównie opierają się właśnie na niej. Sprzyja ona wzrostowi włosów, hamuje nadmierne wydzielanie sebum i łupież. Wzmacnia włosy od wewnątrz i ogranicza ich wypadanie. Niedobór biotyny w głównej mierze przejawia się wypadaniem włosów. Witamina H sprawia, że włosy są elastyczne, silne i odżywione. Jest to naturalny budulec włosa, który chroni go przed czynnikami szkodliwymi. Dzięki biotynie włosy nie rozdwajają się nadmiernie i nie łamią się w połowie. Witamina H jest nazwana „witaminą piękna”, ponieważ ma tyle właściwości korzystnych dla włosów, że ciężko mówić o prawidłowej pielęgnacji bez niej. Produkty, które ją zawierają to: kurze jaja, nerki wieprzowe, wątroba wieprzową/drobiową/wołową, soja, groch, nasiona słonecznika, grzyby, mąka pszenną razowa, mleko, otręby, banany.
- Witamina PP – odpowiada za prawidłową budowę łodygi włosa, dostarcza niezbędnych składników do wzrostu pasma. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, pobudza ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu mieszki włosowe są lepiej odżywione i dotlenione. Witamina PP jest obecna w mięsie (cielęcina, wołowina, wątroba wieprzowa) oraz wielu warzywach takich jak: groszek zielony, groch, pomidory, fasola, suche ziarna fasoli, soja, ziemniaki, a także w nasionach słonecznika, kaszy jęczmiennej, drożdżach. Znajdziemy ją również w świeżych rybach, jak karp, łosoś oraz śledzie.
- Witamina B2 – w świetny sposób ogranicza nadmierne wypadanie włosów, dzięki czemu będą one zdrowe, witalne i błyszczące. Dzięki niej pasma są odporne na zniszczenia i elastyczne. Dużo tej witaminy zawierają: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, mleko, sery dojrzewające, jaja, mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, jaja.
Już wiemy jakie witaminy na wypadanie włosów warto stosować. Teraz przedstawimy mikroelementy, które są ważne w diecie, aby nasze włosy były zdrowe i sprężyste.
- Cynk – odpowiada za prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci. Intensywnie reguluje pracę gruczołów łojowych praz kontroluje metabolizm mieszków włosowych odpowiadając tym samym za powstawanie nowych włosów. Zapewnia kosmkom elastyczność i odpowiednią objętość. Znajdziemy go w: ostrygach, mięsie, wątróbce, krabach, serach żółtych, kaszy gryczanej, jajach, ryżu, rybach, pestkach dyni, nasionach słonecznika.
- Miedź – razem z żelazem bierze udział w transporcie tlenu, dzięki czemu odżywia i dotlenia komórki mieszków włosowych. Dzięki niemu włosy są elastyczne i odporne na urazy mechaniczne. Jeżeli w organizmie mamy niedobór miedzi, to wpływa to na zmatowienie ich struktury. Bogate w miedź są: wątroba cielęca, ziarna sezamu, płatki owsiane, grzyby, drożdże piekarskie, ostrygi, pełnoziarniste produkty zbożowe, ziarna słonecznika, orzechy, zielone warzywa liściaste, kakao oraz pestki dyni.
- Żelazo – transportuje tlen do organizmu, dlatego wpływa korzystnie na budowę cebulek włosa. Korzystnie działa na regenerację pasm, ograniczając ich osłabienie i wypadanie. Bogatym źródłem jest wątroba i inne podroby, czyli nerki i serca. Żelazo znajdziemy także w produktach takich jak: pokrzywa, nać pietruszki, orzechy, rośliny strączkowe, pieczywo pełnoziarniste, kakao, buraki, pestki dyni i słonecznika, morele, kasza jaglana, rodzynki, suszone śliwki oraz przyprawy takie jak kminek, kurkuma, anyż, cząber, kozieradka, szałwia. Dużo tego mikroelementu jest również w żółtkach jaj, rybach i krewetkach.
- Krzem – stymuluje wzrost włosów i zapobiega nadmiernemu wypadaniu. Ma wyjątkowe włosy, które sprawiają, że włosy wyglądają na zdrowsze i bardziej lśniące. Dużo krzemu możemy znaleźć w otrębach ryżowych, pszennych i owsianych, a także w ogórkach, burakach cukrowych, białej cebuli, kapuście, pasternaku, rzodkiewkach, owsie, mączce sojowej i brązowym ryżu.
Jakie tabletki na wypadanie włosów wybrać?
Warto wybrać suplementy diety, które zawierają duże ilości najpotrzebniejszych, wymienionych wcześniej składników. Tylko odpowiednie ich proporcje sprawiają, że nasz włosy będą zdrowe, lśniące i gęste. Jeżeli uważasz, że wciąż jest to za mało, warto zainwestować we wcierki pobudzające porost włosów. Muszą one zawierać wyciągi z ziół, które korzystnie wpływają na kondycję pasm. Pamięta również o tym, że warto jak najczęściej nosić rozpuszczoną fryzurę, ponieważ wszelkiego rodzaju gumki i spinki mocno obciążają włosy. Myj włosy tak często jak to konieczne, ponieważ obciążone nadmiarem sebum są obklejone i nie rosną prawidłowo. Dbaj o to, aby Twoje pasma zawsze były lekkie i świeże. Odżywiaj włosy od wewnątrz i nawadniaj cały organizm. W razie problemów skontaktuj się z lekarzem lub trychologiem, którzy dobiorą dla Ciebie odpowiednią suplementację i pielęgnację.